Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMI

AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE PROGRAMI

AKDENİZ MEYVE  SİNEĞİ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE  PROGRAMI

İlimiz Ortaca ilçesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından  Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata) ile Topyekün Mücadele Programı bilgilendirme  toplantısı 14.02.2020 tarihinde  düzenlendi. Toplantıya Muğla il Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İl Özel İdareleri, Ticaret ve Sanayi Odaları,Ticaret borsaları, Ziraat Odaları temsilcileri, Üretici Birlikleri ,Tarımsal Amaçlı Kooperatifler ve üreticiler katıldı.

Toplantıda konuşan Ege İhracatçılar Birliği başkanı Hayrettin Uçak:” Narenciye türünde Ege bölgesinden 39 milyon dolar ihracat yapıldığını belirterek kış ayı sıcaklığının düşük geçmesinin  Akdeniz Meyve Sineği zararını arttırdığını bu yüzden ulusal eylem planı uygulanması gerektiğini ,200 meyvede zararlı görüldüğü anda topyekün mücadele uygulanmasının gerektiğini ve erken dönemde konukçuların tuzaklanarak bu sorunların ortadan kalkabileceğini açıkladı. Geçmiş yıllar için 480000 adet tuzak kullanarak mücadele için 24 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını belirtti.”

Bornova Zirai  mücadele Enstitüsü  Ziraat mühendisi Özge Helvacıoğlu: “ Akdeniz Meyve sineği hakkında genel bilgilendirme yaparak zararlının Ege ve Akdeniz Bölgelerinin  sahil kısımlarında yoğun olarak iç kısımlarda ise nadiren görüldüğünü, Akdeniz Bölgesinde 7-8 döl, Ege bölgesinde 4-5 döl verdiğini, ergin yaşam süresinin 30-50 gün arasında olduğunu uygun koşullar bulursa 1 yıl kadar yaşayabildiğini, dişilerde ovipozitor  varken erkeklerinde olmadığını, erginlerin 500-700 metre uçabildiğini ve rüzgarla daha da uzaklara uçabildiğini, kültürel mücadelede bitki artıklarının siyah poşetle toplanıp imha edilmesi gerektiğini, biyolojik mücadelede steril böcek tekniği dediğimiz kısırlaştırılmış böcek  kullanarak, kimyasal mücadeleyi ise  teknik talimatlar kitabındaki döneme göre ilaç ve mücadelenin sms ile üreticilere haber verilerek toplu yapılmasının fayda sağlayacağını belirtti.”

Muğla il  Tarım ve Orman müdürü Barış Saylak ise ;”Akdeniz Meyve sineği konusunda  üreticide farkındalık oluşturulması gerektiğini, mücadele ve önleyici tedbirlerin alınması için ihtiyaç duyulabilecek; liflet, poşet vb. araç ve gereçlerin temini konusunda katkı sağlanması gerekliliğini, mücadelenin Bakanlık tarafından tavsiye edilen zirai mücadele  teknik talimatı doğrultusunda kültürel tedbirlerin alınması, biyolojik mücadele gibi uygun mücadele metodu ile  zamanında ve gerektiğinde ruhsatlı bitki koruma ürünleri  ile tekniğine uygun olarak mücadele  yapılmasının sağlanması, tavsiyelere uygun olarak ve eş zamanlı yapılmasının sağlanması ve  üreticilerin bilgilendirilmesi ve koordine edilmesi gerekli tedbirlerin alınması  gerektiğini belirtti.”

Odamız adına da Tarım danışmanı Zir.Y.Mühendisi Arif Demirci toplantıya iştirak ederek Zararlılarla Mücadele konusunda bundan böyle yapılacak mücadeleler hakkında bilgi edinmiştir.