Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > ARSA MAHALLESİNDE ‘TARSİM’ BİLGİLENDİRMELERİ DEVAM EDİYOR

ARSA MAHALLESİNDE ‘TARSİM’ BİLGİLENDİRMELERİ DEVAM EDİYOR

ARSA MAHALLESİNDE ‘TARSİM’ BİLGİLENDİRMELERİ DEVAM EDİYOR

                Üreticilerimizin tarımsal afetlerden dolayı daha az zarar görmeleri, bağ ve meyve bahçelerinin Sigorta şemsiyesi altına alınabilmesi için SEYDİKEMER ilçesi ARSA Mahallesinde TARSİM bilgilendirme toplantısı tekrar yapıldı.     

Asıl Geçim kaynağı Elma ve Bağ bahçelerinden elde edilen ürünlerden olan  Arsa mahallesinde doğal afetlerden ve olumsuz hava koşullarından korunmak amacıyla TARSİM konusunda bilgilendirme  Antalya Tarsim Bölge Müdürü Mustafa Değer tarafından yapıldı.

Bölge Müdürü;  Tarsim’in  ortak bir havuz yapısı olduğunu, bu  havuzda çiftçiden alınan ücretlerin biriktirildiğini, afet durumlarında hasar oranlarına göre hasarlarının karşılandığını, son yıllarda iklimlerin çok değişiklik göstermesinden dolayı ekilişlerin mutlaka sigorta kapsamına alınması gerektiğini, aksi halde bir yıllık emeğin bir anda yok olup gittiğini, TARSİM havuzunun gün geçtikçe güçlenmesinden dolayı Ülkemizdeki sigorta teminatlarının da her yıl büyüyerek devam ettiğini, %50’si devlet tarafından karşılanan Tarım Sigortasının hiçbir  zaman kar ve menfaat anlayışıyla çalışmadığını, tamamen çiftçinin dostu olarak çalıştığını anlattı.


Tarsim sigortası yaptıran üreticilerin %40, %30 ve %20 oranlarında muafiyetle Poliçe yaptırabildiklerini, ancak hasar olması durumunda Muafiyet oranı kadar zararlarının karşılanamadığını bu nedenle en az muafiyetle yaptırılacak poliçelerin daha fazla teminatlar içerdiğini,  Müşterek sigorta oranı indirildikten sonra zarar karşısında ödenecek tutarın ortaya koyulduğunu belirtti. Yörede yoğun olarak üzüm ve elma yetiştiriciliğinin yapıldığını bunlarda doğa olaylarından etkilenmesi muhtemel ,uzun ömürlü ve yetişme periyodu uzun olduğunu belirtti. Meyve ağaçlarında çiçeklenme döneminden hasat sonuna kadar olmak üzere yaklaşık on aylık bir sigorta sürecinin olduğunu belirtti. Don teminatının  isteğe bağlı olduğunu ancak dolu, sel ve su baskını, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan ve kalite kaybının sigorta tarafından verildiğini hasar durumunda ihbar girilmesinin yeterli olduğunu belirtti.

                Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş de: amacımız çiftçiyi korumak, çiftçinin ihtiyacı olan her türlü konuda bilgi  vermek ve imkanı sağlamak, çiftçinin her daim yanında olabilmek dedi. Biz yetiştiriciliğin içerisinde olan bir kuruluş olarak doğal afetin çiftçide ne büyük hasarlar verebileceğini görmekteyiz. Üreticilerimizin ekilişini yaptıkları ürünleri ve meyve bahçelerinin mutlaka TARSİM sigortası kapsamına alınması gerektiğini,  Verilen emeklerin boşa gitmemesi için  yanına dost olarak Sigorta Poliçesini alması gerektiğini, ARSA Mahallesine kadar gelip Üreticileri bilgilendiren TARSİM ANTALYA Bölge  Müdürü Mustafa DEĞER beye teşekkür ettiğini belirtti.