Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > GENÇ ÇİFTÇİLER İLÇEMİZE YATIRIMA FARKLI ALANLARDA DEVAM EDİYOR

GENÇ ÇİFTÇİLER İLÇEMİZE YATIRIMA FARKLI ALANLARDA DEVAM EDİYOR

SEYDİKEMER ZİRAAT ODAMIZCA başlatılan İlçemize farklı üretim sahalarında yatırım yapan GENÇ ÇİFTÇİ’lerimizi tanıtan yazı dizilerimizin bu haftaki konuğu İNCİR ve BAĞ alanında yatırım yapan üreticilerimiz oldu. Sizlere bu yatırımcılarımızı tanıtmak  tanıtmak istiyoruz.

Deniz TURCAN:

Üniversite mezunu olan birçok anlamda hayallerini gerçekleştirmiş genç bir girişimcidir. Tasarım işleriyle meşgul olan yaptığı bir çok tasarım ile firmaların reklamlarını ve logolarını tasarlayıp kendi alanında söz sahibi olan ve bu alanda başarı basamaklarını hızla tırmanan TURCAN metropol şehir hayatından uzaklaşarak, yeni alanlarda hem bilgi sahibi olmak hem de bunu tecrübe etmek adına tarıma yönelmek istedi. Esas mesleğinin yanında kendisini iş stresinden uzaklaştırmak ve doğa hayatına yönelmek amacıyla tarıma merak sardı ve öncelikle uygun bir arazi araştırması yapıp bütçesine ve hayallerine uygun bir arazi almak istedi bu bağlamda Seydikemer’i uygun buldu ve daha sonra da uzun ömürlü bir yatırım için piyasa araştırması yaptı, araştırmaları sonucunda İncir Bahçesi kurmaya karar verdi. İncir bahçesi kurmak istemesinin nedeni; özellikle uzun raf ömrü, dış görüntüsü, iriliği, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli sofralık inciri kabul edilen ve yöreye uygunluk açısından da tercih edilen Bursa Siyahında karar kıldı. Bu çeşidin pazarlama gücü yüksektir. 13 dekarlık bir alanda dikim yapan üreticinin bahçesi henüz 3 yıllıktır.

Dikim öncesi ve Dikim sonrası Seydikemer Ziraat Odası tarım danışmanlarından ve Aydın-Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü yetkililerinden de teknik destek alan üreticimiz amacının KORUBÜKÜ Mahallesinde yörenin tarım potansiyeline değişik bir ürün çeşidi ile diğer üreticilere örnek olarak alternatif tarım alanlarına yönelmelerine katkı sağlamak olduğunu, kuruluş ve sonrası aşamalarda Seydikemer Ziraat Odası Başkanlığının hep yanlarında olduğunu belirterek, İstanbul Şehir şartlarından sonra SEYDİKEMER ilçesinin tarımsal  potansiyelinin hayatına yeni bir uğraş ve renk kattığını ve bu işi severek yaptığını belirtti.

Güler ÖZCANOĞLU ve Nurel ÖZCANOĞLU :

Evli ve 2 çocuk sahibi olan çiftimiz. Sağlık sektöründe yıllarca başka il ve ilçelerde görev yaptıktan sonra Fethiye Devlet Hastanesinde çalışma hayatlarını sürdürmektedirler. Çiftimizin doğaya ve doğal hayata olan ilgileri onları ilçemiz Seydikemer’e kadar sürükledi. Amaçları günümüzdeki bir çok insanın hayali gibi şehir hayatının getirdiği yoğun tempodan bir an olsun uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmaktı. Onlar bu amaçlarını bir adım daha öteye taşıyarak bir bahçe kurmaya karar verirler, bu bağlamda bölgede yetiştirilebilecek ürün desenlerini araştırılar ve herkesten farklı olarak bağ dikmeye karar verirler. Bu kararlarını takiben alanında uzman kişilerle tanışırlar, bu kişilerin yardımıyla en uygun bağ çeşitlerini bölgemize kazandırırlar, öğrendikleri teorik bilgileri pratikte bir araya getirirler ve bu anlamda 13 dekarlık bağ arazileriyle diğer bölge üreticilerine örnek olurlar. Ve hala ilk günkü sevgi ve istekle bahçelerinde çalışmaktalar, yeni üzüm çeşitleri denemekte ve tecrübelerini bölge halkıyla paylaşmaktadırlar.

SEYDİKEMER ilçesi ALAÇAT Mahallesinde 13 dekarlık alanda bulunan Bahçede yöremizde ilk telli terbiye sisteminde üzüm yetiştiriciliğini deneyen genç çiftimiz, Üzümleri aşılama işlemlerini kendileri gerçekleştirmekte olup birçok çeşit bulunmaktadır.

Bu çeşitler;

Michel Palieri (Yalova Karası): Asmaları kuvvetli ve verimli, çekirdekli siyah üzüm. Salkım görüntüsü güzel kabuklu, morumsu siyah rengi pazarda oldukça kabul görüyor; nakliyelere iyi dayanıyor. Salkımları büyük ama çok sıkı değildir. Ağustos sonu gibi hasat edilir.

Victoria Üzüm çeşidi: Beyaz, yuvarlağımsın, iri şeklindedir. Parlak, uzun salkımlıdır. Orta (maks.500 gr) ağırlığındadır. Temmuzun ilk yarısında  hasat zamanıdır. Erkenci ve gösterişli meyve yapısından dolayı olgunlaştığı dönemde rakibi olmayan çeşitlerdendir. Çiçeklenme dönem geç olup meyvelerin olgunlaşması hızlıdır. Salkım Büyük ,konik, orta sert , tane ağrılı Büyük( 10-12 gr ), tane şekli eliptik-silindir, sarı-yeşil renklidir. Erkenciliği, salkımın çok iyi özellikleri ve ayrıca istikrarlı verimliliği nedeniyle ilginç. Kokusuz, kabuğu az kırağılı ve neredeyse uniform renklenmiş; 2 çekirdekli kıtır etli.

Prima kırmızı çekirdeksiz  üzüm çeşidi: Prima  Çekirdeksiz Üzüm  tatlıdır ve olağanüstü zengin bir lezzet vardır. Yüksek dayanıklılık parçalanmadan ve mükemmel hasat sonrası uzun raf ömrü vardır. temmuz 5 ile temmuz 20 arası olur o kadar çok üzüm verir ki meyvelerin dolgun olması için seyretme ister. Salkım ortalama 600 gram civarı gelir.

Bahçede değişik çeşitlerin bulunmasının ürünün pazarlamasına çok iyi katkısı olduğunu, erkenci ve geç çeşitlerin bulunmasının ise üretim periyodunun uzun olmasını sağladığını, bu çeşitleri özellikle seçerek diktiklerini ve sonuçtan çok memnun olduklarını belirten ÖZCANOĞLU çifti, boş zamanlarında hem stres atma hem de gelir elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.