Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMERLİ ÇİFTÇİLER ‘DALAMAN AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU HAYVANCILIK İŞLETMESİ ’ ZİYARETİNDE

SEYDİKEMERLİ ÇİFTÇİLER ‘DALAMAN AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU HAYVANCILIK İŞLETMESİ ’ ZİYARETİNDE

SEYDİKEMERLİ ÇİFTÇİLER ‘DALAMAN AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU HAYVANCILIK İŞLETMESİ ’ ZİYARETİNDE

                Seydikemer  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İşkur  ve Seydikemer  Ziraat Odası işbirliğiyle gerçekleştirilen  ‘Sürü Yönetimi’  kursu teknik gezisi için Seydikemer Ziraat Odası tarafından çiftçilerimiz Dalaman Açık Ceza İnfaz Kurumu’na  götürüldü. Gezide Hayvancılık  İşletmesi  hakkında bilgiler verilip işletmedeki hayvancılık bölümleri  gezildi.


                İşletme hakkında bilgiler veren Veteriner Hekim Teknikerleri  Erdoğan Çetin ve Işılay  Güllaç kurumun  toplamda 3.800 dekarlık bir alana kurulduğunu  1.800 tane hükümlünün olduğunu bunlardan 110 tanesinin hayvancılık işletmesinde görev yaptığını belirtti. Hayvancılık işletmelerinden sorumlu iki Veteriner Hekim Teknikeri bir tane Veteriner Hekim olduğunu söyledi. Veteriner Hekim  Sefa  Turgut işletmede Büyükbaş, Küçükbaş ve Kanatlı hayvan yetiştiriciliği olmak üzere üç çeşit hayvan yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.



 Büyükbaş hayvancılıkta günlük 750 kg süt elde ettiklerini 200 kg kendi ihtiyaçlarında kullanıp kalanını sattıklarını, et ihtiyaçlarını da kendi kendilerine karşılayabildiklerini söyledi. Buzağıların 150 kg’a gelinceye kadar buzağı bölmelerinde bakıldığını  ilk 4 gün anne sütü verdiklerini diğer zamanda takviye yemlerle beslediklerini belirtti. Kuruya alma işlemini hayvanın doğumuna iki ay kala yaptıklarını, amaçlarının hayvanların bünyelerini dinlendirip, yenilemek , buzağının son aylarda en iyi şekilde beslenmesini sağlamak olduğunu belirtti.



 Küçükbaşlarda ise Karacabey Merinosu beslediklerini sadece et ihtiyacını karşılamak için kullandıklarını, yünlerinden de yararlandıklarını belirtti. Kuzuların üç ay doluncaya kadar emzirildiğini üçüncü aydan sonra  anneden ayırıldığını belirtti. Tohumlamanın  koçlarla yapıldığını, bir koça iki yüz koyun şeklinde ve koçlardan en fazla iki yıl yararlanıldığını belirtti. Özellikle ilk doğumda tek yavru yaptıklarını, 14 ayda iki kez yavru alındığını ,ikiz doğumların yüzde otuz beş civarında olduğunu anne ölümlerinin hiç yaşanmadığını, yavru ölümlerinin de yüzde bir oranında olduğunu belirtti.



Kanatlı yetiştiriciliğinde serbest gezen tavuk yumurtası yetiştirdiklerini belirtti. Tavukların 22 haftadan sonra yumurtlamaya başladığını yaklaşık 50 haftalık oluncaya kadar yumurta verimi elde ettiklerini belirtti. Tavuklarda üç boy yumurta olabileceğini, en küçük boyun en sağlıklı en verimli yumurta olduğunu çocuklarda özellikle tüketilebileceğini, orta boyun normal zamanlarda yumurtladığını, çift sarılı olan Jumbo boyun ise tavuğun ergenlik döneminde stres koşullarında yumurtladığını belirtti.



İlçe Tarım Müdürlüğümüz Veteriner Hekimi Şefik Esen, Ziraat Teknikeri Safura Kovantepe ve Odamız Tarım Danışmanı Meryem Karaburun  Hayvancılık işletmesi yetkilisi Sefa Turgut’a ziyaretten çiftçilerimizin fazlasıyla  memnun kaldıklarını ve bilgilendiklerini  bu imkanı sundukları ve verdikleri bilgiler için çok  teşekkür ettiklerini belirttiler.



Ziyaret sonrası Seydikemer  Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise düzenlenen kurslar la ilgili  yapılacak teknik gezilerde her türlü imkanı sağlayacaklarını,  amaçlarının  çiftçilerimizi bilgilendirmek ve donanım kazandırmak olduğunu belirtti. Öncelikle bu gurupta olduğu gibi  bayan çiftçilerimizin eğitilip  teknik gezilere katılmalarının  üretimin ilk basamağı olduklarını belirtti.