Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > MENENGİÇ AĞAÇLARINA ANTEP FISTIĞI AŞILAMA

MENENGİÇ AĞAÇLARINA ANTEP FISTIĞI AŞILAMA

                                                                                                                                                MENENGİÇ AĞAÇLARINA ANTEP FISTIĞI AŞILAMA

    SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI ve AYDIN İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Seydikemer ilçesinde bulunan Menengiç ağaçlarına Antep fıstığı aşılanması için, Aşılama öncesi Hazırlık budaması ve yörede bulunan incir ağaçlarının rehabilitasyonu ile yeni incir bahçelerinin tesisi konusunda çiftçilere eğitim verildi.

    Seydikemer ilçesi Yakaköy Mahallesinde verilen Eğitim seminerin Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı ve Enstitünün teknik elemanları aşılamada dikkat edilecek hususları, Antep fıstığının yetiştirilme şartları, bakım, budama ve antep fıstığından elde edilebilecek gelir hakkında üreticilere bilgiler aktarıldı. Yörenin çok verimli topraklara ve iklim yapısına sahip olmasından dolayı sahip olunan arazilerde daha çok gelir getirebilecek ürünlere yönelinmesi gerektiği de belirtilen toplantıda, özellikle Menengiç ağaçlarının Antep fıstığı ile aşılanması sonucu  bölgeye ekonomik zenginlik kazandırılacağı Enstitü Müdürü Selim Arpacı tarafından belirtildi.

    Ayrıca, İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yöredeki İncir varlığının tesbiti için 2 yıl önce yapılan tesbitlerin bu yıldan itibaren araştırma aşamasına geçildiğini, hangi çeşidin daha verimli olduğu, Enstitü kaynaklarındaki ticari çeşitlerle karşılaştırılarak en verimli çeşidin adaptasyonunun yöreye kazandırılmasına çalışılacağı belirtildi. Bu hususta Seydikemer ve Fethiye Ziraat Odalarının geçen yıl Fethiye ilçesine özgü KAYA İNCİRİ çeşidinin kalemden fidan üretimi çalışmalarına Enstitü tarafından destek olunduğu, bundan sonrada Odalara gerek Antep fıstığı gerekse İncir yetiştiriciliği konusunda her türlü desteğin verileceği belirtilerek katılımcılara teşekkür edildi.

    Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş de; Enstitü Müdürü Selim Arpacı ve ekibine Oda kurulduğu günden beri verdikleri destek için teşekkür ederek, üreticilere de aşılamaya önem vermelerini, yörenin aynı zamanda turizm bölgesi olması nedeniyle de özellikle yeni incir bahçelerinin tesis edilerek diğer ürünlere göre daha çok gelir getiren yetiştiriciliğin geliştirilmesi gerektiği, her türlü konuda Seydikemer Ziraat Odası olarak üreticilerin yanında olacaklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

    Eğitim seminerinden sonra Yakaköy Mahallesinde Mehmet Yağmur’un bahçesinde uygulamalı aşıya hazırlık budaması yapıldı.

    Aydın İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce daha sonra Fethiye Ticaret Odası ziyaret edilerek Oda Yönetim Kurulu Başkanı Osman ÇIRALI ile KAYA İNCİRİ’ne coğrafi işaret alınması ve Kaya İnciri yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

    MENENGİÇ AĞAÇLARININ AŞILANMASI VE AŞIYA  HAZIRLANMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR :

    Menengiç ağaçları doğada yabani olarak bulunan kıraç topraklarda bile gelişebilen ilaç, sabun, yağ, kahve, çay ve çerezlik olarak kullanılabilen bir bitkidir. Menengiç ağaçlarına yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çedene, Çitemik, Bıttım gibi isimler de verilmiştir. Menengiç ağaçlarından daha karlı bir gelir sağlamak için bölgemizde yoğun bir şekilde bulunmasından dolayı antep fıstığı aşılaması denemesi yapmaya karar verilir.

Öncelikle menengiç ağaçlarını budama ile işe başlanır. Nefes almasını sağlayacak  kadar küçük bir dal bırakarak fazla dalları temizlenir. Daha sonra  kalan fazla dal ve  gövdeleri ağaçtan çıkartılır. Gövdeye su yürümeye başladığı zaman bir yaşlı genç dallarda göz aşısı olarak antep fıstığını aşılanır. Antep fıstığı kalem aşısı olarak  başarı sağlayamamaktadır. Sebebi  içeriğindeki sakız nedeniyle yapışkanlık sağlamasıdır.

    Bir ağaca 3-4  aşı önerilmekte olup aşılar tutmasından  2-3yıl sonra ağaç başına yılda 25-30kg arasında antep fıstığı elde etme amaçlanmaktadır.