Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER İLÇEMİZDE “ZEYTİNLERDE HALKALI LEKE İLE MÜCADELE” KAYADİBİ MAHALLESİNDE BAŞLATILACAK

SEYDİKEMER İLÇEMİZDE “ZEYTİNLERDE HALKALI LEKE İLE MÜCADELE” KAYADİBİ MAHALLESİNDE BAŞLATILACAK

SEYDİKEMER  İLÇEMİZDE “ZEYTİNLERDE HALKALI LEKE İLE MÜCADELE”  KAYADİBİ MAHALLESİNDE BAŞLATILACAK

                Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Seydikemer Ziraat Odasının işbirliği sonucunda İlçemiz Kayadibi Mahallesinde Zeytinlerde görülen Halkalı Leke Hastalığı ve diğer hastalıklarla mücadele programı için ön çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı Ziraat Mühendisi  Turgut Karagöz Halkalı Leke Hastalığı ile mücadele kapsamında Muğla ilinde Milas ve Yatağan ilçelerinde  yapılan saha çalışmaları sonucunda ortaya çıkan zeytin ilaçlama programı ve Halkalı leke hastalığı mücadelesi konusunda çiftçilerimizi bilgilendirdi. İlçemiz KAYADİBİ Mahallesi çiftçileri için yürütülecek bu proje hakkında bilgiler verildi.

                Bilgilendirme toplantısında ;hasat bitiminde ağaçlara yaprak gübresi vermek  gerektiğini amacın bir sonraki yılın meyve gözlerinin tamiratını sağlayıp gelecek meyve taslaklarının oluşumunu teşvik ederek bitkinin sağlıklı tomurcuk oluşturmasını  ve periyodisiteyi (bir yıl çok ertesi yıl yok) azaltmak olduğunu belirtti. Yaprak gübresinin bordo bulamacından önce uygulanması gerektiğini aksi halde bordo bulamacının yaprak gözeneklerini kapattığını ve gübre alımının zorlaştırdığını, bitkinin istenilen yararı sağlayamayacağını bu yüzden yaprak gübresinden bir hafta sonra %1,5’luk bordo bulamacı verilmesi gerektiğini belirtti. Halkalı lekenin yoğun olduğu nemli ve ılıman bölgelerde Şubat ayı  içerisinde %2’lik bordo bulamacı  uygulanması, Mart ayının ortasından sonra ise Dodine, Bakıroksit, Bakır oksiklorür etken maddeli fungusitlerden biri atılarak Halkalı Leke mücadelesinin tamamlanacağını belirtti. Bu ilaçlamadan bir hafta sonra tomurcuklar uyanmadan Fosfor, bor, kalsiyum, çinkodan  oluşan bir yaprak gübresi ve bitki gelişim düzenleyicinin  karıştırılarak atılması gerektiğini belirtti.

                Nisan ayında zeytin filizlerinde halk arasında pamukçuk diye tabir ettiğimiz  zeytin pamuklu bitine  ve zeytin güvesi çiçek dölüne karşı ‘Dimethoate’ etken maddeli ilaç kullanmak gerektiğine bunun aynı zamanda zeytin fidan tırtılı zararını önlediğini belirtti. Haziran döneminde zeytin güvesi meyve dölüne karşı ‘Beta Cyfluthrin  yada  Deltamethrin’ aktif maddeli ilaçlar kullanmak gerektiğini belirtti.

                Zeytin Sineğine karşı basit  mücadele yöntemleri olduğunu, herkesin kolaylıkla uygulayabileceğini ve etkili çözümler alındığını belirtti. Örneğin; DAP (0-18-46) gübresinin 4-5 yemek kaşığı  500ml’lik plastik şişelere koyulup kenarlarında delikler açarak iki ağaca bir tana gelecek şekilde asılmasının yada zeytin bahçeleri içine incir ağacı dikilmesinin zeytin sineğini önlediğini belirtti.

     Turgut Karagöz’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür eden  Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş; Zeytinde Halkalı mücadele konusunda 5 yıllık bir proje  geliştirilmesi,  İlaç ve teknik destek sağlanması konusunda  Bakanlığımıza başvuru yapıldığını, Muğla Büyükşehir Belediyemize Milas ve Yatağan ilçelerinde yapılan çalışmanın bu yıl Seydikemer ilçesinde yapılması taleplerinin  olumlu karşılandığı  için teşekkür ettiklerini, gerekirse Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafında ilaçlama aleti ve ilaç desteğinin yanı sıra teknik destek de sağlanacağını   belirtti. Bu yıl az miktarda da olsa zeytin alımı planları olduğunu da belirten Seydikemer Ziraat odası başkanı Muhsin Gümüş; günlük hasat yaptığınız zeytinleri aynı gün  fabrikalarda sıktırın, Zeytini kasaya toplayın, dibine dökülen zeytinleri karıştırmayın ve sabun yapımına verin diyerek çiftçilerimize zeytin yağında kalitenin arttırılabilmesi için çeşitli önerilerde bulundu.