Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI ÜRETİCİ TOPLANTILARINA ARA VERMİYOR

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI ÜRETİCİ TOPLANTILARINA ARA VERMİYOR

İlçemiz SEKİ mahallesinde  örtü altı, meyve bahçeleri ve tarla bitkileri yetiştiriciliği yapan  üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla Seydikemer Ziraat Odası tarım danışmanlarımız ve UPL tarım firmasının ziraat mühendisleri ile birlikte üretici toplantısı düzenlendi.

Seydikemer ziraat odasını temsilen başkanımız Muhsin GÜMÜŞ, tarım danışmanları Ziraat mühendisleri Meryem KARABURUN ve Arif DEMİRCİ, UPL firmasını temsilen ziraat mühendisleri Tuncay GEYİK, Murat ERGÜL konuşmacı olarak katıldı. İlginin oldukça yoğun olduğu üretici toplantımıza ilçemizin Seki, Doğanlar, Yayla Ceylan, Temel, Bekçiler, Kayabaşı, Çaltılar, Boğalar ve Kınık mahallelerinde üretim yapan değerli çiftçilerimiz katıldı.

Tarım danışmanlarımız Meryem KARABURUN ve Arif DEMİRCİ geçen üretim sezonunu değerlendirme ve odamızın tarım danışmanlığı kapsamında yaptığı çalışmaları anlatarak, yeni sezonda bu bölgede yapacakları faaliyetlerini anlattıkları birer kısa konuşma yaptılar.

Toplantının bundan sonraki bölümünde UPL firması Ziraat Mühendisi Tuncay GEYİK ve Murat ERGÜL konu başlıkları örtü altı yetiştiricilikte fumigasyon uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve bölgemizde en çok tercih edilen ve başarılı sonuçlar alınan dimethyldisulfide ve metamsodium aktif maddeli fumigasyonların tanıtımı, doğru kullanılması durumunda başarı oranı konuları anlatıldı. Bunu takiben üreticilerimize dikim öncesi taban gübrelemesi sezon süresince kaliteli üretim için kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemlerinin bitki fizyolojisi dikkate alınarak uygulanma dönemleri konuları üzerinde duruldu.

Meyve yetiştiriciliği konularının da konuşulduğu toplantıda, üreticilerimize bütün bir üretim sezonunu ilgilendiren meyve ağaçlarında kış mücadelesi ve taban gübrelemesi konularında bilgiler verildi bu bağlamda bordo bulamacı uygulaması ve sanjose kabuklu biti mücadelesinde kullanılan yazlık yağ uygulamaları konularını içeren teknik detaylar hakkında bilgiler verildi. Gelişen teknolojiyle birlikte uygulama kolaylığı sağlayan çevreye duyarlı bakır formülasyonları bu konu başlığı altında özel olarak anlatıldı.

Toplantının son kısmında ise yine yayla bölgesinde yetiştiriciliği yapılmakta olan şeker pancarı ve patates tarımında kullanılan gübreleme ve kimyasal mücadele hakkında bilgiler verildi. Konuşmanın bu kısmında tohum ekimi ile birlikte başlanan ve yumrusu yenen bitkilerde tohum çimlenme oranını arttıran ve toprak nemliliğini stabil olarak sağlayan ürünler ve yöntemler hakkında üreticilerimize bilgiler verildi.

Toplantının sonunda söz alan SEYDİKEMER ZİRAAT ODASIBaşkanı sayın Muhsin GÜMÜŞ katılımdan dolayı üreticilerimize teşekkür ederek “ üreticilerimizin son zamanlardaki yükselen tohum, fide, zirai ilaç ve kimyevi gübre fiyatları konularında gerekli mercilerle görüşmeler yaptıklarını, Tarım ve Orman Bakanlığımıza çiftçilerimizin sorunlarının kitapçık halinde ulaştırıldığını, ve bu konuda üreticilerimiz için ellerinden gelen desteği yapacağını söyleyerek, ancak çiftçilerimizin üretime başlamadan önce mutlaka toprak tahlillerini ve üretim sezonu boyunca yaprak tahlillerinin yaptırmaları halinde daha az maliyetli ve daha kaliteli üretim gerçekleştirebileceklerini belirtti, Eğitim çalışmasına katılan firma yetkililerine teşekkür ederek  sözlerini sonlandırdı. “