Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER’İN YÜKSELEN DEĞERİ “ TRÜF MANTARI VE LAVANTA “ YETİŞTİRİCİLİĞİ

SEYDİKEMER’İN YÜKSELEN DEĞERİ “ TRÜF MANTARI VE LAVANTA “ YETİŞTİRİCİLİĞİ

İstanbul merkezli DEMİRSOY TARIM; tarımda özellikle yeni teknolojiler kullanarak ve Ar-ge çalışmalarından yararlanarak katma değeri yüksek ürünler elde etmek ve bunları dünya çapında pazarlamak amacıyla kurulmuş bir şirkettir.

   

 Yatırımlarına ilk olarak 2013 yılında Fethiye- Göcek’te  başlamıştır. Sonraki yıllarda Seydikemer - Domuzovası  Mevkii’nde 150.000m2’lik bir alanda  üretime başlamıştır. Burada  çeşitli ithal lavanta yetiştiriciliği ve yazlık çeşit siyah trüf mantarı yetiştiriciliği  yapılmaktadır. Trüf mantarını meşe ağacı köklerine aşılayarak geliştirebilmek için Seydikemer ilçesi Kabaağaç Mahallesinde   modern seralarda aşılama işlemini yapmakta ve meşe palamudundan fidan yetiştirmektedir.

    


               Trüf mantarı günümüzde toprağın ‘kara elması’ olarak anılmaktadır. Doğal trüf ormanlarının şehirleşmeye açılmasıyla  ve trüf çiftliklerinde yetiştirilen trüf mantarının talebi karşılayamaması nedeniyle son yıllarda alternatif üretime başlanmıştır. Demirsoy tarım, mevsimine göre kendi çiftliğinden veya doğadan temin ettiği Tuber Aestivum, ‘Yazlık Siyah’ ve Tuber Melanosporum ‘kışlık siyah’  trüf  mantarının satışı yapılmaktadır.



               Mikorizal mantar çeşidi olan trüf mantarı  meşe ağaçlarının dibinde yetiştirilir. Kireçli toprakları sever. Aşılama yöntemiyle köklere spor aşılanır. Ağacın köklerinde oluşan çürüklükleri yiyerek hem ağacı korur, besler hem de kendini yetiştirir. Mantar ağaç diplerinden koku duyusu hassas köpekler vasıtasıyla çıkarılır. Mantarın avantaj özelliği ise olgunlaştıktan sonra  ortama koku yayılması ve köpeklerin bulmasıdır. Meşe ağacı kendisi de avantajlı bir türdür. Ancak trüf mantarı çok değerli  olduğu için meşenin değerlendirilmesi sadece ağacı koruyup, varlığını devam ettirmek şeklindedir. Meşe fidanlarından beş yıl sonra trüf mantarı için yararlanılmaktadır. Genç fidanlardaki yaprak biti zararına karşı organik tarım olduğu için çiğ süt ve su karışımı uygulanmaktadır. Çiğ süt bozulunca gerek kokusuyla gerekse  gözenekleri  kapatma özelliği ile yaprakları korumaktadır.

    


               Trüf mantarından sonra Lavanta yetiştiriciliği  konusunda da bilgiler aktaran Şirket Sorumlusu Niyazi Ulutaş bizim asıl amacımız trüf yetiştirmek , bunun yanında Lavanta ve doğada kendiliğinde yetişen ıtri bitkileri de çoğaltıp pazarlamak ve arzı karşılayabilmektir  dedi.

               Lavanta isminin anlamı ‘yıkamaktan’ gelmektedir. Binlerce yıl önce taze kokusu ve cazibesi sebebi  nedeniyle her türlü temizlikte kullanılan Lavanta bitkisinde yaklaşık 600 yıl önceden itibaren değişik metotlarla yağ çıkarılmıştır. Lavanta bitkisinin onlarca  değişik türü vardır. Bunlar genel olarak Lavandula alt çeşitleri ve Lavandula x hybrid çeşitleri (Lavandinler) olmak üzere gruplanır ve isimlendirilir. Avrupa’dan ithal ettiğimiz uçucu yağ kalitesi çok yüksek anaç bitki cinslerine ilave olarak ayrıca kuraklığa ve iklim şartlarına adapte olabilen gerek arıcılık gerekse  yüksek çiçek verimi açısından  yurdumuzda yaygın kullanılan L.x intermadia türü Lavandin fideleri hem yetişmekte hemde viyollerde satışa sunulmaktadır. Kurak alanlarda rahatlıkla yetişebilen lavantanın insanlar üzerinde sakinleştirici bir etkisi de bulunmaktadır. Ekonomik ömrü 15 yıl kadardır. Yaklaşık 120 cm kadar boy yapmaktadır. Çiçeklerinden arılar beslenerek bal üretimi yapılmaktadır. Lavanta balı diğer ballardan daha yüksek fiyattan satılmaktadır. Çiçekleri açıp kapandıktan sonra hasat gerçekleştirilmektedir. Lavantanın  yanında safran ve doğada  kendiliğinden bulunan ‘yabani sarımsak’ dediğimiz  halk arasında ‘körmen’ olarak bilinen çeşitte  deneme olarak yetiştirilmektedir. 

               Şirketimizin Domuz Ovası mevkiinde bulunan bu işletmesini Trüf Mantarı ve lavanta tarımı yapacak üreticilerimiz için inceleme alanı, okul öğrencilerimiz için eğitim yeri  ve turizm için ileriki yıllarda gelir getirici alanlar olarak tasarlıyoruz. Amacımız; Fransada binlerce ailenin geçim kaynağı olan bu bitkilerin ülkemizde de daha geniş alanlara yaygınlaştırarak önemli bir geçim kaynağı olmasını temin etmektir. Diyerek sözlerini bitirdi.