Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMERLİ ÜRETİCİLER TUTA MÜCADELESİNDE KARARLI

SEYDİKEMERLİ ÜRETİCİLER TUTA MÜCADELESİNDE KARARLI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu, Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Seydikemer Ziraat Odası’nın birlikte düzenlediği Örtü altı yetiştiricilikte sorun olan Domates Güvesi (Tuta absoluta) mücadelesine karşı ilçemiz Karadere Mahallesi ilköğretim okulunda üreticilerimize eğitim verildi.

 

Gerçekleştirilen eğitimde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesini temsilen Entomoloji anabilim dalı öğretim üyesi sayın Doç. Dr. Memiş KESDEK üreticilerimize domates güvesinin fizyolojisi, morfolojisi, yaşam döngüsü, tarihçesi ve mücadele yöntemlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. KESDEK’in sunumunda özellikle üzerinde durduğu konu kimyasal mücadelenin son çare olduğu bu mücadeleden önce mutlaka mekanik ve biyolojik mücadeleye önem verilmesi gerektiği, sera içerisindeki bitki artıklarının uzaklaştırılması ve imha edilmesi bunun yanında sera giriş ve çıkışlarının korunaklı olması gerektiği konuları üzerinde görüş ve düşüncelerini aktardı. Sunumunda geçmiş çalışmalarında feromon tuzak ve biyolojik ajanlarla (faydalı böcek) gerçekleştirdiği ve elde ettiği başarılı sonuçları içeren görsellerle görüş ve düşüncelerini destekledi.



Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünü temsilen söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Altan Çandır bölgede yapmış olduğu saha çalışmalarında gördüğü sorunları ve bunlara yönelik yapılması gereken çözüm önerilerini üreticilerimizle paylaştı.


Eğitim, yapılan sunumunda ardından soru cevap şeklinde devam ederken üreticilerimiz kendi üretim sezonlarında karşılaştıkları sorunları ve yaptıkları hatalar konusunda da öz eleştirilerini dile getirdiler.

 

Eğitim sonunda söz alan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı sayın Muhsin GÜMÜŞ, üreticilerimizin eğitime gösterdiği yoğun ilgi için teşekkür ederek, üreticilerimiz için faydalı olan bu eğitimlerin devam edeceğini ve odamızın tarım danışmanları Meryem KARABURUN  ve Arif DEMİRCİ’nin bölgede üreticilerimize ücretsiz tarımsal danışmanlık hizmeti sağladığı ve bu anlamda üreticilerimize yardımcı olduklarını bildirerek sözlerini sonlandırdı.