Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > YENİ BUĞDAY ÇEŞİTLERİ TARIMIN MERKEZİ SEYDİKEMER’İMİZİ SEVDİ

YENİ BUĞDAY ÇEŞİTLERİ TARIMIN MERKEZİ SEYDİKEMER’İMİZİ SEVDİ

Seydikemer ziraat odasıolarak bölgemizde yenilikçiliğe oldukça önem vermekteyiz. Bu kapsamda bölgemiz için önerdiğimiz buğday çeşitlerimiz Massacio, Kayra, Rumeli, Glosaekili arazilerimizde incelemelerde bulunuldu.

 

Çeşitlerimizin genel özellikleri: Masaccio: yüksek verim ve kalite değerlerine sahip ekmeklik buğday çeşididir. Soğuklara tolerant, orta-uzun boylu, sağlamsaplı ve yatmaya toleranslıdır.Kayra: Sap yapısı sağlam, normal koşullarda yatmayan, sap-saman verimi de oldukça iyidir. Vejetasyon süresi yaklaşık 180 gün olup diğer çeşitlere göre daha erkenci olduğundan II.ürün ekimine imkan sağlamaktadır. Verim: 750-1.000 kg/da’dır. Rumeli: Kışlık, SoğuğaveKurağadayanıklı, bitkiboyuorta, yatmayadayanıklı, kardeşlenmekapasitesiveadaptasyonkabiliyetiçokyüksektir. Yüksekverimlibirçeşittir. (650- 850  kg/da) Glosa: Kışlık, orta boylu, yatmaya karşı dayanıklı, kılçıklı, beyaz başaklı ve başaklanma zamanı erkencidir, bin tane ağırlığı 33.8-43.0 g’dır.

 

Yaptığımız incelemelerde buğday boyunun normal seviyelerde ilerlediği, kardeşlenmede problem yaşanmadığı ve ayrıca Aralık, Ocak ve Şubat ayı soğuklarından etkilenmediği görüldü. Bölgemiz iklim şartlarına bu anlamda adapte olan bu çeşitlerimizin performansları üreticilerimiz ve odamızın mühendisleri ve tarım danışmanları tarafından olumlu olarak gözlemlendi.

Paşalı Mahallesinde Kayra çeşit ekimi  yapan üretici Kemal  Baykuş çeşidin önceki yıllarda ekim yaptığı buğday çeşitlerine göre kardeşlenme, sapa kalkma, hastalıklara dayanıklılık ve genel görünüm olarak çok daha iyi olduğu dekar veriminin de iyi bakım yapılması halinde diğer çeşitlere göre daha verimli olacağı kanaatindeyim dedi.



Masaccioçeşitinin ekimini yapan Güneşli Mahallesinden üretici Salih Demin de yöremizde yeni ekimi yapılan bu çeşitlerin bundan sonra yöremizde en fazla ekimi yapılacak çeşitler olacağını şimdiden belli ettiğini ve diğer çeşitlere göre her alanda üstünlük sağladığını göstermiştir dedi.


Oda Başkanı Muhsin Gümüşde ; Seydikemer Ziraat Odası olarak geçen yıl pamuk tarımının ilçemizde ekiminin yaygınlaştırılması için Söke Ziraat Odasının davetlisi olarak Aydın/ Söke ilçesine yapılan ziyarette çiftçilerimize tavsiye edilen bu çeşitlerin yeni çeşitler olarak  bölgemize sunulması konusunda önder olduklarını, ekilişten önce çiftçilerimize toprak tahlili yaptırdıklarını, ekimden itibaren Odamızın Tarım Danışmanları ve görevli Ziraat Mühendisleri ile firmaların teknik elemanları  tarafından takip edilen bu çeşitlerin yapılan incelemelerde diğer çeşitlere göre bariz üstünlükleri tesbit edilmiş olup, bundan sonraki süreçte de teknik desteğin üreticilerimize devam edeceğini, yöremize adaptasyonu iyi olan bu çeşitlerin yanı sıra ticari anlamda satışa sunulacak yeni çeşitlerin önümüzdeki ekim döneminde İlçemizde ekiminin yaygınlaştırılması hususunda  çalışmalarımız devam edecek, daha verimli çeşitlerle üreticilerimizin daha çok gelir elde etmelerini sağlamayı hedeflediklerini belirttiler.