Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER ZİRAAT ODASINDAN İLÇEMİZDE BİR ÖRNEK UYGULAMA DAHA

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASINDAN İLÇEMİZDE BİR ÖRNEK UYGULAMA DAHA

SEYDİKEMER ZİRAAT  ODASINDAN İLÇEMİZDE  BİR ÖRNEK UYGULAMA DAHA

    Seydikemer'de tarımın ilerlemesi  ve gelişmesi açısından yaptıkları  çalışmalarla çiftçilere katkı sağlayan  Seydikemer Ziraat Odası  Başkanlığı, yeni bir uygulama ile çiftçilere  alternatif sulama sistemleri ile hem suyun etkin kullanımı hem de daha az gübre ve ilaç kullanılarak  tarım ürünleri ekimi örneği sunuyor.

    Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ile birlikte  Ziraat Odasına ait 11 dekarlık uygulama tarlasında gezerek ekilen ürünleri ve çiftçilerimize olacak katkısını konuştuk.11 dekarlık alanda Damla Sulama sistemiyle 3 çeşit yemlik mısır ekildiğini ifade eden Başkan Gümüş; Çiftçilerimiz için çalışmaya ve araştırmaya devam edeceğiz, dedi.

    İlçemizin su kaynakları yeterli değil,bunun için  tarım alanlarımıza daha fazla gelir getirici çeşitli ürünlerin ekilebilmesi için  mevcut suyumuzu etkin kullanmamız gerekiyor. Suyu etkin kullanmanın ön şartı olarak da  vahşi sulamadan vazgeçilerek  Damla ve Yağmurlama  sulama sistemlerine geçilmesi diyerek Uygulama tarlasında  konuyla ilgili açıklama yapan Seydikemer Ziraat Odası  Başkanı Muhsin Gümüş 'Seydikemer  Ziraat Odamızın uygulama tarlasında  geçen yık karnabahar,brokoli,lahana çeşitleri yetiştirmiştik.Bu senede  ilçemizde uygulanmayan ve çiftçilerimize  önerdiğimiz mısırda Damla sulama sistemini göstermek için 3 çeşit mısır  uygulamasıyla Damla sulama sistemini  yapıyoruz. Odamızın Tarım Danışmanları ve Ziraat Mühendisleri gübreleme ve sulamanın kontrolünü çiftçilerimize göstermek açısından böyle bir çalışmaya  girdik.Bunun da sebebi şu; ilçemiz belki su kaynakları yönünden çiftçilerimiz tarafından çok  zengin olarak gözüküyor ama malesef  şu anda içinde bulunduğumuz durumda sulama birliğimiz suyun yetersiz olmasından dolayı Yukarı Akçay  sulama havzası altındaki  bölümde  çiftçilerimize  ikinci ürün ekilişleri için su verilemeyeceğini bundan dolayı da 2.ürün ekilişlerinin yapılmaması bildirilmiştir. Demekki bizim su kaynaklarımız yeterli değil.

    Su kaynaklarımızı  en etkin şekilde  kullanmamız gerekiyor.Biz burada Seydikemer Ziraat Odası olarak  bunun önemini  anlatmak için  bu yıl 11 dekarlık bir alanda damla sulama sistemi ile 3 çeşit mısırımızı yetiştirdik. İnşallah  10 gün yada 15 gün  sonra hasatını gerçekleştirerek normal sulama sistemi ile yetiştirilen  mısırın,damlama  sulama sisteminde   daha çok verim verdiğini göstermek istiyoruz çiftçilerimize. Her zaman  damla sulama sistemi  tek yıllık  damlama  sulama  sistemleri ile  yapılırsa  çiftçilerimize  çok fazla işçilik maliyeti de binmiyor. Ama  suyu yeteri kadar kullanıp başka  bir arazide de daha farklı bir ürün ekimi için suyu arttırmış oluyoruz,dedi.

    Ziraat Odası Tarım Danışmanları Mustafa Ömer Demirci ve Meryem Karaburun ise konuyla ilgili olarak; Bu seneki denememizde 11 dekarlık alanda 3 farklı mısır çeşidi yetiştirdik.3 farklı yapma sebeplerimiz de Seydikemer'de  en çok  tutulan çeşit ,piyasaya  yeni gelecek olan çeşit, iddialı  çeşitleri deneme görme şansımız oldu.Bu uygulama tarlamızdan 5-6 ton hasat bekliyoruz.

Mısırlar büyüdükçe özellikle damlamanın ne kadar faydalı olduğunu bize gösteriyor.Damla sulama sistemi sayesinde  ihtiyaç  duyulan alana su ve  gübre  verilebildiği için maliyetler düşmekte,damla sulama sistemi sayesinde hem protein değerini arttıran hem de besin değeri bakımından fayda sağlayacak  bitki besin elementleri kullanılabilmektedir. Hasatın sonuna geliyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar güzel bir çalışma yapacağız. Uygulama tarlamıza mısır haricinde  deneme ürün olarak soya fasulyesi ekimi yaptık. Soya fasulyesi ekerken ki amacımız da hem tanelik  hemde hayvan  yemi olarak  katma değeri yüksek bir üründür. Yetişme  şeklini  görmek açısından  çiftçilerimize  örnek  teşkil etsin diye şuan için gayet başarılı.

    Boylanması iyi bir şekilde.Bakla tutmaya da başladı ama henüz tam  olarak  bakla tutumu tamamlanmadı.Sulama daha öncede de belirttiğimiz  gibi Damla Sulama sistemini kullandık.3 yada 4 saatlik bir sulama şeklinde uygulamamızı  yaptık. Buradaki amaç sulamada suyu kontrol altına almak ,daha bilinçli bir sulama yapmaktı. Toprağın çoraklaşmasını  da engellemiş olduk.Damla sulama sistemi ile aşırı gübre kullanımını da önlemiş olduk.  Çok yıllık damlama boruları vardı  biz onu kullandık ama çiftçilerimiz eğer damla sulama sistemi isterlerse tek yıllık tek kullanımlık damla sulama sistemi de var ,onları kullanabilirler.O şekilde daha avantajlı oluyor mesela tarlanın her tarafı değil belirli bir kısmı susadığı  zaman oraya ekstra su,gübre takviyesi yapılabiliyor.Gübreyi daha iyi kullanıyor.Ürünün istediği yere gübre düşüyor.Bu kez maliyet de düşmüş de oluyor.

    Tüm  Çiftçilerimizin uygulama tarlamızı  ziyaret ederek görmelerini  bekliyoruz dediler.