Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > BAŞARININ ÖYKÜSÜ:’ İSTİRİDYE MANTARI’

BAŞARININ ÖYKÜSÜ:’ İSTİRİDYE MANTARI’

BAŞARININ ÖYKÜSÜ:’ İSTİRİDYE MANTARI’

Seydikemer İlçesi Bağlıağaç Mahallesi’nde yüz metrekarelik  bir alanda istiridye mantarı yetiştiren Sefa Kocakahya, Genç Çiftçi Projesi’nden aldığı destekle  önemli bir üretim  potansiyeli yakaladı.2 yıldır bu işi yapan Kocakahya, istiridye mantarının bölgede tanıtılması içinde gayret harcıyor.


                Kendini ve işletmesini kısaca tanıtan işletme sahibi Sefa Kocakahya:  22 yaşındayım. Açıköğretim Fakültesi İktisat bölümü son sınıf öğrencisiyim. İstiridye mantarı Kayın mantarı olarak da biliniyor. Şeklinin şapka şeklinde olması ve istiridye kabuğuna benzemesi nedeniyle adına istiridye mantarı denilmektedir.  İstiridye mantarının üretiminin Türkiye’de yaygınlaşması sonucunda kırmızı ete rakip olduğu biliniyor. Hem faydalarının insanlar tarafından öğrenilmesi hem de ekonomik olması nedeniyle istiridye mantarı üretimi tam yatırım yapılacak bir iş koludur. Biz ilk kurulum zamanında 60000tl harcadık. Bunun %50’si devlet desteği olarak geri döndü.3 kardeş ve anne- baba  arasında iş paylaşımı yapıyoruz.850 adet kompost var. Bir komposttan 200-300gr verim alabiliyoruz. Seradaki kompostları üç ayda bir değiştiriyoruz dolayısıyla yılda dört kez değişmiş oluyor. Üç ayda 3 ton verim almak mümkün. Yılda toplamda 12 ton verim alıyoruz. Bir yıllık toplam maliyet 40000tl’dir.Çadırda mantar yetiştiriciliğinde en önemli konu nemlendirme. Mantar misellerinin yazlık ve kışlık ırkları var. Bunun içinde nem oranı ayarlanıyor. Bizim seçtiğimiz türe göre  bu sıcaklık ve nem oranını firma söylüyor.

                Sefa Kocakahya’nın üretim yaptığı  tesisi  ziyaret eden Seydikemer Kaymakamı Haktan GÖKÇEKUYU, Seydikemer Tarım İlçe Müdürü  Engin Maraşlı, Seydikemer  İlçe Jandarma Komutanı  Yüzbaşı Süleyman Bahadır İyilikçi, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Bağlıağaç Mahallesi Muhtarı Yücel Özdemir; istiridye mantarı yapılan alanda incelemelerde bulunup bilgi aldılar.

                Seydikemer Kaymakamı Haktan GÖKÇEKUYU   yaptığı açıklamada,’ Bağlıağaç Mahallesi’nde küçük  bir alanda burada çok yaygın olmayan ,herkesin çok bilmediği istiridye mantarını kendi imkanları ile  yetiştirdiğini gördük. Yaptığımız istişareler  sonucunda  Sefa Kocakahya kardeşimizi Genç Çiftçi Projesi’nden faydalandırmak istedik. Hem bölgeye örnek olur hem de mevcut işini daha da geliştirir. Projenin sonucunu yerinde görme fırsatı da bulduk. Yüz metrekare bir alanda  aile işletmesi olarak bu işi yürütüyorlar. Ekonomik açıdan daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bu başarısından dolayı kutluyorum’ şeklinde ifadeler kullandı.

                Son olarak söz alan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş: Sayın Kaymakamımızın ve Jandarma Komutanımızın  ziyaretlerinde dolayı  teşekkür ettiklerini, genç girişimcilerin faaliyetlerini desteklediklerini bu tür faaliyetlerin bölgemizdeki diğer gençlere örnek olmasını temenni ettiklerini belirtti.