Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > Coğrafi İşaret Alan Seydiler Kiliminin Sergilenmesi ve Satışı Odamızda Devam Ediyor

Coğrafi İşaret Alan Seydiler Kiliminin Sergilenmesi ve Satışı Odamızda Devam Ediyor



Tarihi Seydiler kilimi olarak coğrafi işareti alınan Seydiler Kiliminin tanıtımı her geçen gün artıyor.

Fethiye Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan Seydiler Kiliminin satışıda her geçen gün artarken mahallelerde yaşayan ev hanımları kilim dokuyarak para kazanmaya devam ediyor.

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş tarafından başlatılan projeyle oda binasında sergilenen ve üreticiden halka satışı yapılan Seydiler kiliminin satışı da her geçen gün artarak devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş'' kadınlarımızın dokuduğu şu anda az da olsa devam eden bu geleneği ileriye taşımak istiyoruz''dedi.

Başkan Gümüş açıklamasında: Değerli halkımız; Fethiye Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan Seydiler Kilimimizin artık bundan sonra tanıtımının yapılması gerekli. Bizde Seydikemer Ziraat odası olarak gerek çiftçilerimizin ürünlerinin gerekse el sanatlarının tanıtılmasını amaçladık. Bu amaçla bizim annelerimizin ninelerimizin ablalarımızın dokumuş olduğu kilimler hepimizin çeyizlerine girmiştir. Artık bu zamanda unutulmaya yüz tutmuş olan bu Seydiler kilimimizi tekrar üretime kazandırmak, üretici kadınlarımızın boş zamanlarını değerlendirerek onlara faydalı olmak amacıyla bizde Seydikemer Ziraat odamızda bunları sergiliyoruz.

Bunun bi ileriki aşamasında gerek Seydikemer belediyemizin gerekse Fethiye belediyemizin ve Muğla belediyemizin göstereceği yerlerde kadınlarımızın dokuduğu şu anda az da olsa devam eden bu geleneği ileriye taşımak istiyoruz. Bu konuda Fethiye ticaret ve sanayi odası ile birlikte Seydikemer Ziraat odası bir protokol imzaladı. Kadınlarımıza ipini ve tezgahını tedarik ederek bunların yaygınlaşmasını sağlayacağız. Burada da değişik desenlerde kilimlerimiz var bunlar Seydiler'de ve seki Mahallesi'nde de dokunuyor. İsmi de Seydiler kilimi olarak tescil edildi. Aslında Seki Seydiler diye geçer. Yörük-Türkmen geleneğinin bir devamı olarak geçer.

Fethiye'mizin değişik mahallelerinde Seydikemer'imizin değişik mahallelerinde o kilimlerimiz farklı desenlerle yapılıyor. Muğla üniversitemizden iki tane  doçent hocamızın da bir çalışması var.  Bu çalışmada kapak sayfasına Seydikemer Seydiler kilimi konulmasıda bizim için  ayrı bir  güzellik oluyor. Sayın hocalarımıza Doçent Doktor Sema Etikan ve Doçent Doktor Filiz Nurhan Ölmez'e bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Halk eğitim merkezlerimizde daha önce kurslar düzenledi yetiştiriciliği dokuyucu kadınlarımızı eğitti ama gelir getirici olması için bunun biraz daha ileriye gitmesi gerekiyor. Ziraat odası olarak biz bunu amaçladık. Şu anda seki mahallemizde Hayriye Küçükkarahanlı hanımefendi'nin dokumuş olduğu kilimleri satışa sunduk. Tüm Türkiye'mizden talepler gelirse Ziraat odası olarak kendilerine ulaştırırız. İnşallah el emekleri de karşılığını bulur. Çiftçilerimizde boş zamanlarında evdeki kadınlarımızda kızlarımızda boş zamanlarını değerlendirmiş olur. Amacımız bu.  Fatih Kısaparmak'ın kilim türküsünde söylediği gibi bunların her birinde ayrı ayrı bir anlam var. Yani burada türküye baktığımız zaman bir dörtlüğünde şöyle diyor. Kilim kalbin aynasıdır,Gönlün sesidir.  Her nakışı bir duygunun ifadesidir. Kilim sevgiliye çağrı aşka davettir. Kimi Renkler şikayettir kimi hasrettir.

Kilimin içinde bulunan motiflerin ayrı ayrı anlamları var. Bu kilim farklı farklı yörelerde ama Yörük-Türkmen geleneğinin devam ettiği bütün yerlerde farklı desenlerde üretiliyor. Bizim amacımız Seydiler kilimini daha üst kademelere çıkarmak ve bunları değerlendirmek. Ben Seydikemer Postası olarak sizlere de çok teşekkür ediyorum. Ayrıca Fethiye ticaret ve sanayi odası başkanımız sayın Osman Çıralı ve ekibinede bu çalışmaları yaptıklarından dolayı kendilerine çok çok teşekkür ediyorum, dedi.


Seki mahallesinde Kilim üreticisi olan Hayriye Küçükkarahanlı ise yaptığı açıklamada: Bu kilimleri 20 yaşımda ninelerimizin vasıtasıyla başladım ve halen dokuyorum. Ninelerimizden iplik boyamayıda öğrendim.Bu kilimlerimiz misafir odalarımız ve oturma odalarımızda yaygındır. El işimiz nakışımız olan bu kilimler her yerde güzellik katıyor. Tanıtım yapıldıkça satışlarımızda artıyor. Bizlere yardımcı olan Seydikemer Ziraat Odamızdan ve Fethiye Ticaret odamızdan Allah razı olsun, dedi.

 

Dokuma Tipi                      :Fethiye/Seydiler kilimi-tek tırnaklı-tek zinili namazlağı

Dokuma Tekniği               :Kilim    

Malzeme                            :Atkı: Yün            Çözgü: Pamuk

Renkler                                 : Kırmızı, yeşil,açık kahverengi,beyaz, bordo, siyah, mavi

Motif                                    : Kilimin orta zemininde “farda ya da zini” adı verilen eşkenar dörtgen yer almaktadır. Eşkenar dörtgen farklı renklerde dokunmuş ve testere dişi görünümündeki motiflerin birleşmesinden oluşmaktadır. Bu motifler “yantır” olarak adlandırılmaktadır. Fardanın her iki yanında, uzun kenarlarda “koç boynuzu(yarım sındı) “ , alt ve üstte, kısa kenarlarda “koşan köpek” motifleri bulunmaktadır. Uzun kenarlarda koç boynuzunun yanında “tırnak” motifleri sıralanmaktadır. Seydiler kilimleri tırnakların tek ya da çift olması ile zeminde boyuna yer alan zini sayısına göre sınıflandırılmaktadır.


Dokuma Tipi                      :Fethiye/Seydiler kilimi-çift  tırnaklı

Dokuma Tekniği               :Kilim

Malzeme                            :Atkı: Yün            Çözgü: Yün

Renkler                                : Kırmızı, yeşil,açık kahverengi,beyaz, bordo, siyah, mavi

Motif                                    : Çift tırnaklı ve 3 zinili olan bu örnekte, zinilerin kenarında “kıvrım (canavar ayağı)” , ortasında da “koca bıyık(kurtağzı) “ bazılarında da koca bıyık ile beraber “ çakmaca (çengel)” motifi yer almaktadır. Zinilerin içinde ise “yantır” ve “tırnaklı” motifleri bulunmaktadır. Her iki uzun kenarda “çift tırnak” , tırnakların arasında da “cıngıllı su” motifleri sıralanmakta, kısa kenarlarda da altta ve üstte “gelin öldüren” motifi yer almaktadır. Kilimin dört tarafını çevreleyen ve içerisinde “koç boynuzu” motifinin yer aldığı kısma “karasu” adı verilmekte, karasudan sonra kısa kenarlarda altta ve üstte yer alan ve hesaplı su adı verilen kısımda da “tabak (koç boynuzu)” motifleri bulunmaktadır.

Odamıza gelerek sergilediğimiz Seydiler Kilimini inceleyebilir veya 0252 656 17 00 numaralı telefonu arayarak hakkında bilgi edinebilirsiniz.