Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI TARIM DANIŞMANLARI EĞİTİMLERE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR YAYLADA DOĞANLAR MAHALLESİNDE “SEBZE ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ” YAPILDI.

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI TARIM DANIŞMANLARI EĞİTİMLERE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR YAYLADA DOĞANLAR MAHALLESİNDE “SEBZE ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ” YAPILDI.

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI  TARIM DANIŞMANLARI EĞİTİMLERE ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR

YAYLADA  DOĞANLAR MAHALLESİNDE “SEBZE ÇÖZÜMLERİ SEMİNERİ” YAPILDI.

                Doğanlar mahallesi hükümet konağında örtü altı sorunları, patates yetiştiriciliği ve meyve bahçelerindeki sorunlar ile ilgili toplantı 21.03.2019 tarihinde yapıldı. Seydikemer Ziraat Odası Tarım Danışmanları tarafından düzenlenen toplantıya Kayabaş, Bekçiler ve Doğanlar Mahallesinde bulunan üreticiler ile Oda Başkanı Muhsin Gümüş, Tarım Danışmanı Arif Demirci, Oda Meclis üyeleri Mesut Duman ve Serdal Okka, Oda Yönetim Kurulu üyesi Talip Karataş da katıldı. Toplantıya konuşmacı  olarak katılan  FMC firması Ziraat Mühendisi Tuncay Geyik üreticilere Ürün yetiştiriciliğinde karşılaşılan sorunlarla ilgili aşağıdaki bilgileri aktardı.


Örtü altında;  köklerde zararlı olan tel kurtları, kök hastalıkları, bitki besleme eksikleri ve giderilmesi konusunda bilgiler verildi. Tel kurtları ile mücadelede  toprak ilaçlamasının gerekli olduğu, kök hastalıklarına karşı toprağın dezenfekte edilip iyice havalandırılması, aşılı fide kullanılmasının gerektiği belirtildi. Bitki  besleme konusundaki eksikliklerin öncelikle toprak ve yaprak tahlili yapılarak  eksikliklerin doğru tespit edilerek giderilmesi önerildi.

Patateste;  bölgemizin en büyük sorunu olan  patates güvesi ve patates böceği konusunda  konuşuldu. Patates güvesinin kışı ambar yada tarlada kalmış artık patates üzerinde geçirdiği, Mart sonu Nisan başı gibi erginlerin zarar verdiğini, kelebeklerin gece aktif olduklarını ve yumurtalarını yaprakların alt yüzeylerine ,çiçek ve tomurcuk yapraklarına, sürgünlere bıraktığı anlatıldı. Patates böceği halk arasında genellikle  pijamalı böcek olarak adlandırılmakla beraber bitkinin yapraklarında patates filizleri gelişip, boyları 30-40 cm’ye ulaşıp, yaprakları fazlalaşınca görülmeye başlandığı, yaprağı kenarından başlayarak veya ortasından bir delik açarak yediği, bitki yapraklarının zamanla tamamen yok olduklarında bitkinin gelişememesi ve verimde çok büyük bir düşüşe neden olduğu anlatıldı.Genel olarak meyve bahçelerindeki sorunlara da kısaca değinildi.

Ziraat Odası Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Arif Demirci de üreticilere diğer tarım danışmanı arkadaşı Meryem Karaburun ile yaz aylarında yayla bölgesine daha çok ağırlık verdiklerini, Odamızda Tarım Danışmanlığı hizmetlerinin Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Odamızın  Destekleri ile çiftçilerimize ücretsiz olarak verildiğini, sorunlarının kendilerine bildirilmesi halinde rutin kontroller dışında da her zaman gelebileceklerini belirtti.


Toplantıda söz alan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş: Eğitimlerin artarak devam etmesi gerektiğini ,eğitimlere bayan çiftçilerinde katılması gerektiğini, üretimin yükünün bayanların üzerinde daha çok  olduğunu  belirtti. Odamız olarak eğitim, seminer bilgilendirme ve fuar ziyaretleri gibi birçok faaliyette çiftçimizin yanında olduklarını, çiftçimizin araçları vize ettirmekte zorlanmamaları için mahallelerde traktör ve motorsiklet vizesi yaptırdıklarını bu sene biraz daha iyileştirerek otomobillerini de vize ettirme imkanı bulacaklarını belirtti. Çiftçi kuruluşu olarak çiftçinin her zaman yanında  sorunların çözümü ve çiftçinin  destekçisi  bir kuruluş olduğu, yeni sezonun şimdiden bereketli ve hayırlı olması dileklerini iletti.