Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI DENEME ALANI MİSAFİRLERİNİ AĞIRLADI

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI DENEME ALANI MİSAFİRLERİNİ AĞIRLADI

SEYDİKEMER ZİRAAT ODASI DENEME ALANI MİSAFİRLERİNİ AĞIRLADI

    Bölgemizde yetişen iklim şartlarına uygun marul, brokoli, lahana, karnabahar sebze türlerinden 21 çeşidinin fideleri 11 dekar alana Üretici gözünde değerlendirilmesi ve uygulanması, çiftçilere örnek olarak gösterilmesi , doğru yönlendirilmesi amacıyla dikildi. MARULDA; Likea, bitez, presidental, emocion, maritima, davidole, carmesi, lea, bacus, sürpriz. LAHANADA; sarman, züleima, devator, rondale, redma, integro. BROKOLİDE; Partehion, monopoly, naxos. KARNABAHARDA; Boyabat, norton, tetris çeşitlerinin dikimlerinin tamamlandığı, çiftçi gözünde uygulamaların, gelişimlerin verim ve kalitenin değerlendirilebilmesi ve en doğru yönlendirmelerin yapılabilmesi açısından çok önemli bir proje, aynı zamanda demonstrasyon sahalarının şehir yaşamından bıkmış, doğayla bütünleşmek isteyen ziyaretçilere açılacağı, İlçe Merkez ve Mahallerdeki okul çağı çocuklarının yıl içerisinde bölgemizdeki önemli ekonomik faaliyetler konulu eğitimleri için uygulama sahası olarak planlanmıştır.

    Seydikemer Ziraat Odası olarak her yıl okul çağı çocuklarına doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarımla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla etkinlikler gerçekleştirmekte ve okul idarecilerimizle belirlenen konulara dikkat çekmeye çalışmaktadır. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz etkinlikte ilçemize bağlı; Girmeler ilkokulu, Döğer Ali Hilmi Yonca Döğerli ilk/ortaokulu, Kayadibi Şehit Er Feruz Zorlu İlkokulu, Merkez Ata Okulu, Ortaköy ilkokulu, Şehit Gürcan Akan, Özel Nursel Özdemir Özel Eğitim ve rehabilitasyon merkezi, seyddikemer özel eğitim ve reahabilitasyon merkezi okullarımızın katılımlarıyla birlikte biyoçeşitlilik ve ilçemizde tarımı yapılan bitkiler, güvenilir gıda ve sağlıklı beslenme, gıda hastalıkları, biyolojik mücadelenin önemi, doğadaki faydalı böcekler konularında eğitim verdik. Daha sonra demonstrasyon sahasında oluşturulan hobi bahçelerine Öğrencilerin her birinin okulları için ilçe kaymakamımız Haktan Gökçekuyu, ilçe tarım ve orman müdürü Engin Maraşlı başkanımız Muhsin Gümüş, STK Başkanları, tarım danışmanlarımız ve öğretmenlerimizle birlikte görerek, gözlemleyerek sebze fidelerini dikmelerini gerçekleştirdik.

    Odamızın uygulama bahçesinde marul ve lahana fidesi dikimi gerçekleştiren öğrenciler dikim yapılan alanlara kendi okulum isimlerini vererek ürünün yetiştirilme aşamasındaki bakımlarını da yapacaklar.

    Kaymakamımız sayın Haktan Gökçekuyu’nun projemiz hakkındaki görüşleri: “bu gün ziraat odası başkanlığımızın, ilçe tarım müdürlüğümüzün, Milli eğitim müdürlüğümüzün, rehabilitasyon merkezlerimizin hep beraber kaymakamlık olarakta bizim desteklediğimiz bir proje için ziraat odası başkanlığının örnek bahçelerinde bir araya geldik. Öğrenci kardeşlerimizle rehabilitasyon merkezinde eğitim gören kardeşlerimizle beraber toprakla buluşmaya geldik. Amacımız bu projeyle beraber öğrenci kardeşlerimizin toprakla buluşması bir şeyler üretebilmesi ve bu bilinci toprak sevgisini doğa sevgisini üretebilme duygusunu onlara yerleştirebilmeyi hedefliyoruz. Bu sayde öğrenci kardeşlerimizi ve velilerine öğretmenlerine ve tabi ziraat mühendislerimize hep beraber bu projenin gelişimi ve devamı için rol düşüyor. İstiyoruz ki tüm paydaşlarla bu projenin sahiplenmesi, dikilen ürünlerin hep beraber büyüyüp geliştiğini ve toplandığını göreceğiz. Bu projeyi destekleyen ziraat odası başkanımıza, ilçe tarım orman müdürlüğümüze, milli eğitim müdürlüğümüze emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

    Proje kapsamında görüşlerini bildiren başkanımız Muhsin GÜMÜŞ: “seydikemer ziraat odası başkanı olarak ilçemizdeki tarımsal varlıkların daha çok gösterilmesi amacıyla tarım danışmanlarımız vasıtası ve ilçe tarım orman müdürlüğümüzün teknik elemanları ile ilçe milli eğitim müdürlüğümüzde yapmış olduğumuz projede bir uygulama tarlası oluşturduk. 14 dekarlık alanda şu anda 21 çeşidi aynı alanda yetiştirmeye çalışıyoruz ve bunların parsellerini oluşturduk. Öğrencilerimize tarımı sevdirmeyi onların velilerine bilimsel tarımı anlatmaya çalışıyoruz. Uygulama arazimiz ilçe merkezinde olduğu için tüm çiftçilerimizin de buraya gelip yetiştirme şartlarını ziraat mühendislerimizden öğrenerek yetiştirdikleri ürünü daha iyi şartlarda yetiştirebilmelerini hedefliyoruz. Kasım ayının son haftasında bir tarla günü düzenleyerek ürünlerimizin son halini görmek istiyoruz. Devamında ise yeni ürünlerin ekim ve dikimini yaparak faaliyetlerimizi devam ettirmek istiyoruz. Başta sayın kaymakamımız olmak üzere değerli basın mensuplarımıza bizim bu projemize ortak olan ilçe tarım ve orman müdürlüğümüze ve tüm öğretmenlerimize velilerine ayrıca çok özel öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.