Seydikemer Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Seydikemer Ziraat Odası > Haberler > Seydikemer'de Tarımın Konusu ÇKS'nin Önemi

Seydikemer'de Tarımın Konusu ÇKS'nin Önemi

Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ÇKS hakkında bilgiler verdi.

Seydikemer'de Tarımın Konusu ÇKS'nin Önemi



Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ÇKS hakkında bilgiler verdi.

Başkan Gümüş, ÇKS nedir, ÇKS ne işe yarar, Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır, ÇKS Belgesi İçin Gereken Evraklar Hangileridir, gibi konular hakkında açıklama yaparak çiftçilerin Seydikemer Ziraat Odasına uğramaları halinde gerekli tüm yardımların yapılacağını söyledi.

Başkan Gümüş açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

ÇKS Nedir?

Tarım ve hayvancılık alanlarında uğraşanlar yada yeni başlayacak genç çiftçilerin kayıt olması gereken yapı ÇKS olarak bilinir. Aynı zamanda uzun ismi üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi şeklinde ifade edilmektedir. Sağladığı birçok özellik ile beraber çiftçilerin daha düzenli ve etkin şekilde işlem yapmalarına olanak tanımaktadır. En önemlisi ise teşvik ve destek sayesinde, maddi olarak çiftçilerin rahatlamasına imkan veriliyor. Bir belge olarak öne çıkan Çiftçi Kayıt Sistemi, tüm çiftçilerin kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra almış oldukları belge şeklinde anlatılabilir. Daha sonra bu belgeyi göstermek suretiyle birçok farklı destekten yararlanma olanağı elde ediliyor.

ÇKS Ne İşe Yarar?

Çiftçi Kayıt Sistemi konusunda en merak edilen konular arasında ne işe yaradığı geliyor. Özellikle yeni başlayacak çiftçiler hem de tecrübeli çiftçiler için birçok farklı avantaj sağladığını söylemek mümkün;

- Birçok farklı teşvikten yararlanma imkanı elde edilir. (Genç çiftçi, Önder Çiftçi, Kadın Çiftçi vb)

 - Hibeler üzerinden ÇKS kaydı olan çiftçilere destek sağlanır.

-TARSİM Sigortaları yaptırılabilmesi için ÇKS gereklidir.

 - Tarım Kredi Kooperatiflerinde ve Ziraat Bankasında Düşük faizli kredi imkanından yararlanma olanağı verilir.

- Devlet tarafından verilen tüm %50 hibe destekli Zirai Alet Makine, Sulama Sistemleri, Sulama Birlik ve Kooperatif ücretlerinde %50 indirim ve Tarım Orman Bakanlığımızdan verilen diğer tarımsal proje  desteklerinden faydalanma imkanı düzenli olarak sağlanır.

 -Tarıma dair tüm desteklerden faydalanacak ve Bağ -Kur (4/1-b) sigortasını yaptırma imkanı sağlanır.

 - Bankaların Tarımsal Kredi kartı başvurusunda bulunabilme imkanı elde eder.

 -Çiftçiler için üretilmiş cep telefonu hattına sahip olma imkanı sağlanır.

Genel olarak yukarıdaki avantajlar ile beraber çiftçiler için önemli bir fırsat şeklinde öne çıkıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılından bu yana gerçekleştirilen bu uygulama, pek çok çiftçinin yararlanmasına olanak sağlamış durumda. Böylece çiftçiler yaptıkları çalışmalar üzerinden devlet tarafından teşvik ve destek alırlar.

Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır?                           

Tarımsal arazinin içinde bulunduğu il ya da ilçedeki ZİRAAT ODALARI tarafından verilen çiftçilik belgesini alabilmek için ilk olarak çiftçi adayları,

Gerçek kişiler için, 2 adet vesikalık fotoğraf ve kimlik

Tüzel kişiler için,  çiftçi yapılandırma başvuru dilekçesi, onaylı  çiftçi kütüğü, imza sirküleri, ticaret sicil örneği, yetki belgesi ve ve dop bilgileri ile arazinin bulunduğu bölgenin ziraat odasına başvurması gerekmektedir. Buradan alacakları çiftçilik belgeleriyle birlikte il ya da ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Bu noktada kayıt türleri üçe ayrılmaktadır:

Toprak sahiplerinin başvurusu,

Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,

Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu.

 

ÇKS Belgesi İçin Gereken Evraklar Hangileridir?

Yeni kayıt yaptıcak olan Çiftçi adayının çiftçilik belgesi içi SEYDİKEMER ZİRAAT ODASINA 2 adet fotoğraf ve Kimlik kartı ile uğraması yeterli olup, Odamızdan alınacak belgelerle Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüze uğrayarak kayıt yaptırması desteklemelerden ve sonraki avantajlarından faydalanması için yeterli olacaktır.

Konu hakkında açıklama yapan Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin GÜMÜŞ; Üreticilerimizin mutlaka 29.12.2023 tarihine kadar SEYDİKEMER ZİRAAT ODASINA uğrayarak ÇKS işlemlerini yaptırmasının, 2023 yılı ÇKS işlemlerinde olduğu gibi 2024 yılı ÇKS işlemlerinde süre uzatımının olmayacağı kanaatinde olduklarını belirterek üreticilerimizin mağdur olmamaları için 29.12.2023 tarihine kadar işlemlerini yaptırması gerektiğini belirtti. Ziraat Odası olarak Merkeze uzak Mahallelerde ÇKS işlemi yapıldığını, ancak mahallesinde yaptıramayan üreticilerin Ziraat Odasına geldiklerinde yardımcı olunduğunu, işlemlerini E-Devlet üzerinden yaptıran ancak Odaya uğramayarak üyeliğini aktif ettirmeyen üreticilerinde Odaya uğramalarının gerektiğini, aksi halde PASİF ÜYE konumuna düşen üreticilerin desteklerden faydalanmalarında sıkıntı olunabileceği de Oda Başkanı Muhsin GÜMÜŞ tarafından belirtildi.